24 de juny del 2017

AL MAR, A LA MAR!

RUTA DELS PENYA SEGATS DE BENITATXELL.

Alguns finals de temporada anem a vora mar. Aquest diumenge 18 de juny férem muntanya i mar, millor dit, penya segats i cales. Una ruta desconeguda per a nosaltres -entre la famosa cala de Moraig (ací ja hem estat) i la cala de Llebeig- en terme de Poble Nou de Benitatxell.

El que ens va cridar l'atenció a l'hora de preparar l'excursió, foren les coves caseta que s'utilitzaven per a guardar ferramentes agrícoles i de pesca i estar-hi. Hi ha un vídeo de canal 9, que ho conta molt be. Com l'esser humà, a falta de terrenys i en èpoques de escassesa, utilitzen recursos extrems per tirar endavant, per a subsistir, "menjar i beure" Conegudes són les "pesqueres" de Moraig, però aquestes coves caseta, robades a la paret teniem que visitar-les.


Feia calor, l'abrig de les coves, la poca vegetació i sobre tot la vestimenta d'estiu i l'aigua fresca, ens ajudà a arribar a meta, la tan desitjada cala de Llebeig, on com a premi pendriem el bany en aigües cristallines. (Un altre lloc aprofitat pels habitants del terreny, fen-se casetes  i coves per a pescar). A aquest lloc sols es pot arribar per mar o caminant: per la ruta que férem o pel barranc que allí acaba.


De vegades hem comentat que anar per la muntanya, pels penya segats, requereix preparació i coneixement, tenir cuidao. No fa molt, va morir despenyada una dona al final d'aquesta ruta, un poc abans de la baixada a la cala. Sobre el terreny, puguerem observar eixos llocs perillosos. Els Ajuntaments i administracions, senyalitzen, conserven i protegeixen les sendes i llocs, encara que tot no es pot fer.
Una persona no es tira al mar sense saber nadar, tampoc deguem tirar-nos als camins sense tindre cura. 

El mar, la mar, preciosa, blava, verda...però, com està de salut? Després d'algunes temporades anant a La Marina (cova tallada de Dénia, cales de Benissa...) ens preocupa la massificació humana del litoral, les urbanitzacions, les deixalles etc. D'aixó parlarem el proper dia 1 de juliol amb l'entés i amic Miguel Rodilla, de l'UPV. 
Vos deixem Les fotos del Facebook. Fins i tot hi ha un muntatge amb música.