13 de març del 2018

ESMORZAR AMB TELMO GADEA.


"Enguany, anirem a les falles" Aquesta frase del cartell ens indicava que faríem coses relacionades amb la festa fallera. Dissabte 10 de març, ens reunim al Museu Faller amb el President de la Federació de Falles de Gandia Telmo Gadea.
Un comentari generalitzat fou la magnifica rebuda de Telmo, oferint-nos un esmorzar i una visita a l'edifici i el mateix Museu, amb tot tipus de detalls, molt bon amfitrió. "Eixe matí no és paga en diners"

Després del Porrat de Potries, el passat 3 de febrer, va sortir l'idea d'anar de festa en festa, de fer un encontre amb les falles, que estan ací aprop, però que des dels pobles tenim una miqueta d'esquena.

A la pregunta: "T'agraden les falles?", la resposta és variada, amb pros i contres, "sí però...". Precisament Telmo Gadea, va dir que: "tal vegada no són els pobles de la comarca sinó les mateixes falles que han donat l'esquena als pobles". Telmo va fer una extensa intervenció sobre la situació de la festa fallera, de la construcció i manteniment del Museu, de les idees per popularitzar-la de cara als visitants, a la gent dels pobles saforencs, als que no són fallers.
Telmo Gadea

Repassarem tots junts alguns tòpics i realitats com els sorolls i molèsties veïnals que també es produïxen a les festes d'estiu de qualsevol poble. L'estigma o etiqueta de "festa carca", quan a Gandia la linea seguida ha estat de caràcter progressista, popular, valenciana, cultural...

A la taula de l'esmorzar teníem la presència de l'amic Pere Huerta que va destacar el valor dels llibres de falles i el teatre. Altres manifestacions culturals i artístiques que es destacaren foren els mateixos monuments, com a font d'inspiració i creació. Com no, la música, el foc...foren tractats en eixa mena d'interrogatori : "les falles són cultura?", "t'agraden les falles?" 
De vegades som la gent d'ací els que no valorem les nostres costums i tradicions i venen de fora a declarar la universalitat, el gran patrimoni que signifiquen les falles.

Recomanem la visita al Museu, molt complet i modern, fins i tot és pot escoltar una mascletada amb els seu terratrèmol.
Donem les gràcies a Telmo Gadea, i molts ànims en la seua tasca d'unes falles populars, participatives i amb forta carrega cultural.
"Enguany anem a les falles", i tornem aquest dissabte 17, a Esmorzar amb Miguel Garcia, un faller, al seu casal, a vorer la falla i l'ambient als carrers. 
Us deixem el video de Juan Fer.Ho teniu tot al face.